Kantor Silvio Krauss bruker Hitra kirke til sine øvinger på orgel og synes det er et flott orgel, men ønsker seg et skikkelig piano også.

Silvio ønsker seg piano til musikalske gleder i Hitra kirke

Publisert: 2. desember 2018 11:02.

Del på sosiale medier:

  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Kantor Silvio Krauss i Hitra prestegjeld synes Hitra kirke er ei flott kirke å spille og ha konserter i. I fjor stod kirka nyoppusset til 90-årsjubileet og det er en nydelig klang i kirka forteller organisten. Nå ønsker han seg et mekanisk piano og håper mange vil være med på en spleis til dette.

Annonser

Ei flott kirke med god klang

Hitra kirke er hovedkirka på Hitra tross sin yngste alder med bare 91 år. Den er også en av de mest særegne kirker i Norge, da den er bygd i Ålesundsmur med stein tatt ut fra nærområdet på Melandsjø. I forbindelse med 90-årsjubileet i fjor fikk store deler av kirka en nødvendig oppussing og rehabilitering både utvendig og innvendig.

Les også: Slik ble kirka til

Kantor Silvio Krauss trakterer orgelet som står bakerst på det ene galleriet og fyller kirkerommet med klangfulle toner når han gjør klar for gudstjenester og kirkelige handlinger. Også orgelet fikk en nødvendig rengjøring og kontroll for ett års tid siden.

Ønsker seg piano til flerbruk

Opp gjennom årene har Hitra kirke siden den ble innvigd i 1927 og Hitra sangkor fylte kirka med sang og toner på innvielsesdagen, vært utallige konserter av både kor og landskjente artister. Alle som en påpeker den gode klangen i kirkerommet. Men mange ganger har det vært greit med et mekanisk piano som kan benyttes som akkompagnement ved konserter og til veksling med orgel under kirkelige handlinger. Organist og kantor synes det hadde vært et løft for kirka, og gitt den enda flere muligheter for flerbruk.

– Mitt store ønske er å ha et mekanisk piano nede i kirkerommet, et piano som kan benyttes som akkompagnement ved kirkekonserter samt ved flere kirkelige handlinger. Et mekanisk piano gir god klang og et litt annet uttrykk enn et tradisjonelt kirkeorgel, og gir kirka langt flere bruksmuligheter også, sier kantoren som selv lager de flotteste toner gjennom kirkerommet enten det er orgelet eller piano som benyttes.

Håper på en felles spleis

Det er flere av de andre kirkene på Hitra som har et tradisjonelt piano stående permanent i kirkerommene sine. Nå håper Silvio Krauss dette skal la seg gjøre å få til i den flotte kirka på Melandsjø også.

– Kanskje kunne vi fått til en form for kronerulling til et slikt piano håper Krauss. Jeg har hatt kontakt med Ranum piano og de har flere flotte, brukte piano som ville vært mer enn bra nok for denne bruken. For femti tusen får et fullverdig og godt piano som vi kan ha stående i kirka her permanent, forteller kantor Krauss, som har et håp om at flere kanskje vil være med å bidra til dette.

Et nytt piano i den samme klassen som organisten Silvio Krauss snakker om vil koste over hundre tusen kroner, men han mener det ikke er noe problem med å få tak i et brukt piano av god kvalitet. Men 1. søndag i advendt inviteres det til lysmesse i Hitra kirke klokka 17 og da vil det være orgelmusikk kantoren skal fylle kirkerommet med , mens vi går inn i en advendsttid fylt med forventninger. Kantorens store ønske hadde nok vært et «nytt» piano på plass til jul. Kanskje er det noen som kan hjelpe han med det?

Annonser

Les også