MS Torra ligger i fjæresteinene første nyttårsdag etter at den slet seg fra fortøyningene

Millionverdier tapt da MS Torra slet seg fra fortøyningene

Forskningsfartøy slet seg i nyttårsstormen og havnet i fjæresteinene

Publisert: 1. januar 2019 15:52. Sist oppdatert: 2. januar 2019 11:14

Del på sosiale medier:

  • 26
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Forskningsfartøyet MS Torra tilhørende Sintef Ocean slet seg fra fortøyningene natt til nyttårsdagen og havnet i fjæresteinene i Bremvågen på Dolmøya.
- Det er ingenting annet å gjøre nå i den sterke nordvesten enn å unngå ytterligere skade, sier skipper Terje Bremvåg i selskapet da han besiktiger skadeomfanget på den havarerte båten.

Annonser

Blåste opp utover natta

Båten Torra er 42 fot og er spesiallaget for forskningsformål. Den er godt utstyrt med relevant teknologi og effektiv kommunikasjon og tilpasset trafikk nært oppdrettsanlegg. Den bringer forskere og besøkende raskt ut til fisk og anlegg for havbruk. Båten er eid av Sintef Ocean som benytter den ved sine anlegg og oppdrag i øyregionen.

Til nyttårshelga lå den fortøyd ved liggehavna i Bremvågen på Dolmøya, men da været blåste opp utpå morgenkvisten natt til nyttårsdagen og det ble sterk nordvest vind, slet den seg fra fortøyningene og havnet i fjæresteinene like ved.

– Jeg oppdaget det i halvåttetida i dag tidlig, og da lå den halvt nedsenket like ved et sjøhus her. Det virker som det kan ha gått hull i skroget da det var fylt av sjøvann. Da jeg ankom var det ennå lys ombord, noe som tyder på at det ikke kan ha vært så lenge siden den hadde havnet her i fjæresteinene, sier en Terje Bremvåg til det triste synet som møtte han den første dagen i året.

Store verdier

Formiddagstimene har gått med til å sikre annet nødvendig utstyr i området,og få varslet videre. Slik Hitra24 forstår det er det nå en forsikringssak, og de må sammen med båtberger vurdere når det kan være forsvarlig å prøve å redde havaristen. Slik den ligger i dag står vinden rett på og hele Frøyfjorden går hvit i ettermiddag.

– Det har vært folk her fra Kvernhusvik Skipsverft i morgentimene, men det er ikke forsvarlig å iverksette noen redningsaksjon ennå, så sterk som vinden er, forteller Bremvåg.

Torra har en total lengde på 14 meter og en bredde på 4 meter. Fartøyet er utstyrt med 2 x 370 hk motorer og har en toppfart på 30 knop og med en marsfart på 25. Båten ble bygd for omtrent 7-8 år siden i følge Bremvåg og hadde installert en rekke elektronisk avansert utstyr ombord. Heldigvis var et ROV-fartøy som stod ombord sendt på service like før jul. Dette alene hadde en verdi på flere millioner.

Avventer videre berging

Vinden har ikke løyet utover dagen og båten ser ut til å få en hard medfart, og det meste av fartøyet er havnet under sjøvann etter hvert. Hva det totale skadeomfanget kan dreie seg om er ennå uklart, men at det dreier seg om millionbeløp virker helt klart.

– Vi må nå bare avvente nærmere beskjed fra forsikringsselskapet og vente til vinden og været blir bedre før vi kan iverksette noen bergingsaksjon, forteller Bremvåg tirsdag ettermiddag. Nå blir det bare å passe på at fartøyet ikke gjør skade på andre båter og utstyr som ligger i området avslutter en skipper skuteløs som nok kunne tenkt seg en bedre start på det nye året.

Annonser

Les også