Bli med inn i Gilles garage

Publisert: 22. april 2018 15:09. Sist oppdatert: 14. juni 2018 12:43

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Gilles Bergers utrolige verden skapte magisk stemning da Cirka Teater besøkte Hitra ungdomsskole sist uke. Slik så det ut da høna kom frem.

Annonser

For en «fredrikstadmotor» fra 1920 , to menn i kjeledress, en fem hester Briggs & Stratton og ei gal verpende høne. Det var hva den kulturelle skolesekken er på tur rundt i landet med, sitt teaterstykke Garage. Et stykke det bokstavlig talt ryker av.

Her er hva Hitra 24 skrev etter vi var å så stykket.

Kulissene tok pusten fra oss

Ungdomstrinnet ved Hitra ungdomsskole sitter muse stille på gulvet i det lyset kommer på og en scene noe utenom det vanlige åpenbarer seg i front av den gamle gymsalen. På scenen skimtes to menn, begge ikledd kjeledress. Det lukter eksos og en grå dis ligger som ei skodde i rommet allerede.

 

Herlig galskap

De to skuespillere fører en dialog mellom seg på noe som mest minner om en slags fransk røverspråk mens mer og mer av scenen kommer til syne. Lyset blir gradvis sterkere og vi sitter nå midt i guttas garasje, og midt på gulvet står ei drømmemaskin.  De to skuespillerne viser seg å være hjernen bak stykket franskmannen Gilles Berger og hans makker Paal Viken Bakke.

-Det er Gilles som først har bygget sammen de forskjellige stasjonene i oppsettet og så har vi improvisert oss frem til handlingen i stykket, sier Paal V Bakke og ser bort på Gilles som nikker bak to trill runde briller. Gilles er fransk og det synes. Selv når de to fører den ordløse dialogen mellom seg, har de et tonefall som gir franske assosiasjoner. En genistrek.

Så kom høna

Men hvor kommer høna inn, tenker du kanskje? Høna som på sitt underfundige vis er senter i stykket, skråler og piper i bakgrunnen mans hun legger egg til guttas store beundring. Av egget vil de to gjerne lage seg noe godt, mens de kappes om å bruke mest mulig maskinelt utstyr i matlagingen. Store deler av handlingen er nøye utprøvd før, men så ryker det en motor på ordentlig og stykke må gå sin gang. Nå får vi for alvor se hvor gode gutta er til å improvisere.

-Maskiner detter jo i stykker hele tiden, så noe er vi forberedt på at kan skje underveis. Men i dag datt sannelig den ene motoren vår i stykker midt under skuespillet, og det gjorde denne forestillingen helt ulik de andre igjen. Sånn lever stykket, det forandrer seg hele tiden, legger Gilles til.

En time går fort

Stykket varer om lag 50 minutter og etter som tiden går, blir flere og flere elementer av scenen en del av maskineriet. Til slutt ender stykket i et heidundrende klimaks, som i så måte også blir et vendepunkt for handlingen i stykket. I den store grand finalen har hele scenen med et  blitt en del av et maskineri, og om publikum også er en del av maskinen er åpent for tolkning i stykkets aller siste scene. Sammen med motorduren, lyset og den litt kvelende stanken av eksos rundes stykket av på et nesten litt magisk vis. En aldri så liten lekkerbisken å få servert, rett fra den kulturelle skolesekken.

-Nå går turen videre til Sverige, hvor vi skal spille stykket for det svenske publikumet. Før resten av Norge også står for tur, sier Gilles Berger mens de pakker ned scenen, hele 1,8 tonn med jern. Med andre ord ikke noe frøkenteater.

Terningkast 6

Har du mulighet til å få sett Garage , kan det anbefales på det sterkeste for publikum i alle aldre.  Garage er et stykke med herlig humor, fantastiske kulisser og en dialog som sitter som et skudd tross total mangel på ord. Begge skuespillerne vet hvordan de skal gi liv til to skikkelser som vi gjerne skulle sett mer av. Med assosiasjoner til to gode naboer, Serafan og Drømmemaskinen, og til tider er det litt Rotmos verden over det hele. Terningkast 6

Garage

Etter en ide av : Gilles Berger og Espen Dekko
Skrevet av: Espen Dekko
Scenografi: Gilles Berger
Komposisjon: Martin Smidt
Kostymedesign: Jenny Hilmo Teig
Koreograf: Silje Michaela Kvalheim
Skuespillere: Gilles Berger and Paal Viken Bakke
Produsert av: Turnéteatret i Trøndelag og Cirka Teater Monica Stendahl Rokne

 

Les også