Prost Tobias Brodtkorb i Kjell Ivars skikkelse tok oss med på en tidsreise 200 år tilbake, på Dolm og Hopsjøs storhetstid da Hopsjødagene ble åpnet på torsdag.

Et kystkultursentrum verdt å besøke

Staselig reåpning av hopsjødagene i går – Barnas dag i strålende vær i dag

Publisert: 19. juli 2019 13:55.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Det ble en staselig reåpning av Hopsjødagene torsdag da det ble forsøkt å gjenskape noe av stemningen fra den første åpningen for 30 år siden. Da ankom både lensmann og prost og ordstyrer (ordfører) og et kobbel av folk med hest og karjol da brygga skulle innvies etter omfattende oppussing. Tredve år seinere lever den i beste velgående og Hopsjødagene kunne markere åpningen med nytt besøk av både prost "Brodtkorb" og lensmann Polden, sammen med med ordfører Haugen og tidligere ordfører Hestnes som foretok den offisielle åpningen for tredve år siden.

Annonser

Denne gangen kom følget kjørende i amerikanske veteranbiler inn til hovedbygningen før de steg av og ble geleidet ned på bryggeområdet der de ble tatt imot av Hopsjøens venner og primus motor Arve Fjeldberg. Nåværende ordfører Ole Haugen hadde fått med seg tidligere ordfører Egil Hestnes som for tredve år siden offisielt åpnet Hopsjøbrygga med et øksekutt av tampen.

Sammen med seg hadde de med seg tidligere tiders prost Tobias Brodtkorb i nåværende prost Kjell Ivar Bergers skikkelse, samt lensmann Polden i Tom Skares skikelse, akkurat som for tredve år siden. I tillegg deltok dagens styreleder på Hopsjø Ivar Grong Nesset sammen med mangeårig styreleder Esten Melandsø.

Sola skinte opp på åpningsdagen slik det gjorde for tredve år siden, selv om nok spenningen og nyfikenheten ikke var like stor blant de besøkende gjester.  Men for å markere jubileet med tredve års arbeid for å ta vare på kystkulturmiljøet på Hopsjøbrygga var det flere som mimret tilbake i tid før dagene ble erklært offisielt åpnet. Berger i prost Brodtkorbs skikkelse tok oss med på en tidsreise 200 år tilbake i tid, der publikum fikk et lite historisk pust fra en svunnen tid i Dolmsundet, med Dolm kirke rett over sundet som hovedsete for prestegjeldet og Parelius sin storhetstid med handelsstedet Hopsjø der Hopsjødagene på en måte markerer de gamle tradisjonelle markeds- og tingdagene.

En tidsreise 200 år tilbake

 

I forbindelse med markeringen av 30-årsjubileet mente presten «Tobias Brodtkorb» at dette var som et lite pust, mens tiden siden han regjerte i prestegjeldet for 200 år tilbake var som et lengre åndedrett.

– For 200 år siden var det jeg, Tobias Brodtkorb som var ansett for å være en av de fornemste her i sognet, her jeg regjerte som prost og jubellærer rett over Dolmsundet, der den ærverdige Dolm kirke og prestegård lyste opp i de mørke vinterkvelder med de mange kandelabre, mottok rike og fattige til de hellige sakramenter, og ga rom for glede og sorg, innledet prosten da han førte publikum tilbake i tid da Hopsjøen også var på sitt største.

– I 40 år fra 1897 til 1837 tok jeg imot de små børn til dåp, jeg underviste de unge og konfirmerede dem i rett rekkefølge, og jeg smidde folk i hymens lenker i kirken og sendte dem ut for å befolke jorden, sa prosten før han fortsatte. Den gang var det jo slik, i det minste i allmindelighet, at mennesker var som fuglene, at de først bygget sine reder, og så la de sine egg. Nu er det derimot ganske annerledes humret han lett fra talerstolen.

– Og ikke minst stette jeg til hvile de som trakk sine siste sukk med foldede hender, og det var mange barn som døde i sykdom, noen ble borte på havet, men andre gikk i sine trauste tresko langt inni de grå hår og kunne berette om de gamle dager. Uansett lengde var livet en stri kamp konkluderte prosten om datidens levestil.

Prosten dro oss videre med på en spennende og innholdsrik tidsreise om alt fra kirkens rolle som megler mellom stridende naboen og dolmprestens naboskap med handelsmann Parelius som regjerte på Hopsjø. Den gang kunne kjøpmann Parelius og hans hustru Margrethe sørge for at folk i øyregionen kunne tak i mange ting på krambua av både gastronomisk og tinglig art da Hopsjøjekta ankom fra sine reiser til Bjørgvin , om enn enkelte rykter gikk om at noen av de varer som ble fraktet var av det lugubre slaget i følge folkemunn.

Symbolsk under denne åpningsdagen er det da kanskje at Nattseilerne som er en av motorene på Hopsjø onsdag dro avgårde med nyrestaurerte tendringen «Margrethe av Hopsjø» til Trondheim for å delta i Kystlaget sitt Landstevne som arrangeres denne helga. Historia kan bindes langt tilbake på de tradisjoner som binder dagens Hopsjø tilbake til en gammel og svunnen tid.

Ikke alt med Hopsjø er kommet fram

Ordfører Ole Haugen hadde for anledningen ikledd seg finstasen med ordførerkjede da han denne dagen skulle hilse jubilanten. Han mimret selv tilbake til dagene for 30 år siden da det ble invitert til fest og glede. Hopsjøbrygga og miljøet rundt den har alltid hatt en stor verdi for Hitra og det å ta vare på kystkulturen, og selv om de fleste av oss liker å mimre tilbake til storhetstida med Parelius, var det nok mange mørke sider under denne storhetstida for mange også påpekte ordføreren, som likevel gjorde det med et glimt i øyet for å ikke virke som festbrems på en slik jubeldag.

– Men kanskje skal vi se tilbake og leite etter andre sider ved levekår og de som sleit som leilendinger og bidro til at handelsstedet også kunne blomstre. Kanskje kunne denne historien kommet mer fram i lyset, mente Haugen og ga oppfordringen videre til de som er glade i stedet. Men i dag skal vi også takke stifteren Tor Bugten som fikk med alle på denne gale ideen om å ta vare på og gjenskape liv og røre her på Hopsjøen, i Dolmsundet der historien viser oss at den første nordmannen, hvem nå en gang han var, etablerte sitt bo, avsluttet Haugen før han gratulerte med dagen og takket alle ildsjeler som har bidratt gjennom godt dugnadsarbeid gjennom alle disse årene.

For at Hopsjbrygga har betydd mye for Hitra i gjennom mange generasjoner og i dag fremstår som et symbol på lokal kystkultur og tradisjoner kom flere inn på. Ordfører på Hitra gjennom 16 år, Egil Hestnes var den som i 1990 foresto den offisielle åpningen av brygga etter at stiftelsen hadde jobbet med restaurering av brygga og krambua.

– Den gang var det stort å kunne kjøre inn hit med hest og kjerre på åpningsdagen, og jeg ser med glede tilbake til åpningsdagen. Det gikk gjetord om den blant mange på Trøndelagskysten og brygga ble benyttet ved alle offisielle anledninger vi hadde her ute, enten det var dåp av nye hurtigbåter eller åpning av Hitratunnelen, påpekte Hestnes.

Han bemerket at dette var et sted som bør besøkes og oppleves og selv syntes han det alltid var en naturlig plass å besøke på sommeren, ta med slekt og venner, noe som han også skal gjøre fredag på banras dag. Da er det barnebarn og venner som tar turen innom, sa Hestnes.

Etter talene spilte unge Frida og Marte Haltli fiolin sammen med Maja Ratkje der de var oppkledd i tidsriktige klær som omreisende musikanter. Sammen med Magne Romestrand, Trekkspillklubben og strålende sol sørget de for at det ble en koselig og minnerik åpningsdag mens de besøkende stakk innom martnasboder, svelebua og det obligatoriske krambubesøket.

Torsdag kveld var det tradisjonen tro kirkekonsert i Hitra kirke like ved Hopsjøbrygga og her fikk publikum nærmere bekjentskap med artisten Ida Jenshus. Kvelden ble avsluttet med Stifterens aften på Hopsjøbrygga der artistene Jane & Shane spilte og underholdt et vellystig publikum.

Fredag er det barnas dag med sjørøvertokt, rokonkurranse, hesteridning og ansiktsmaling, og er du ekstra heldig treffer du på EskiMonika som kommer med is til de aller yngste noe som kanskje passer i varmen som endelig kom sigende inn på torsdag. Hopsjødagene fortsetter utover hele fredag og avsluttes lørdag.

Annonser

Les også