Sterke klipp i filmen om Tor

Publisert: 26. februar 2018 14:40. Sist oppdatert: 14. juni 2018 12:45

Del på sosiale medier:

  • 88
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Sterke klipp vist i Tors begravelse, ble til filmen om Tor Bugten. - En hverdagshelt for meg personlig, sier filmskaper Kim E. Jektvik som ønsker å komme i kontakt med folk som kan ha verdifullt materiale på tape.

Annonser

De første minnene om Tor

Filmskaper Kim Jektvik, husker godt første møte med den nå avdøde hverdagshelten Tor Bugten. Kim kom flyttende til klokkergården på Melandsjø en vårdag i 1986 og først av alle i bygda til å hilse familien velkommen var ingen ringere enn Tor Bugten. En hverdagshelt  med never så store som middagstallerkener.

– Jeg husker godt da Tor kom på besøk, som den første til å besøke oss. Tor ville høre hvem vi nyinnflyttede var,  hvem vi var i slekt med her på Hitra og vi prøvde å fortelle det vi visste. Men Tor visste jo mye mer enn oss, så det ble i stedet til at Tor fortalte oss om slekta og alt han viste om klokkergården, om huset vi skulle bo i.

– Jeg husker hvert eneste ord Tor sa, for han var en helt utrolig god historieformidler,  sier Kim Jektvik,  tydelig berørt av minnene.

Tor Bugten lengst til høyre. Bildet er tatt dagen før Bugten døde ombord i hurtigruta Harald Jarl

Tor stod opp for de minste

Og mange minner skulle det bli etterhvert, sammen med hverdagshelten Tor Bugten. Tor fortalte levende fra livet på Melandsjø i gamle dager og fikk barna historieinteresserte. Både for Kim og de andre barna på Melandsjø var Tor en lekekamerat,  en bestefar, en voksen som alltid hadde tid og som godt kunne snakket barnas sak også i andre voksnes selskap. Tor fortalte levende, og som historieforteller var han en av de beste. For Kim ble Tor en motivator så stor at det i dag er han som har æren av å fortelle Tors historie. En ide Kim fikk i kameratens begravelse.

– I minnesamværet etter Tors begravelse viste Odd Nesset frem videoklipp som var gjort av Tor dagen før han døde. I klippene ser vi Tor ta frem gitaren, sette på grammofonplater og fortelle historier, akkurat slik vi husker han best. Tor er tydelig dårlig på videoen og det er tungt for ham å både puste å prate. Det var sterke klipp, legger Kim til. I hodet hadde Jektvik allerede begynt planen om å bruke video som uttrykk for å fortelle Bugtens historie og i dag har videoen blitt magi. Videomagi.

 

Siste brikke i puslespillet om Tor

Kim har brukt utallige timer på å sette sammen filmen om hverdagshelten og kameratens liv. Likevel er det enda plass til mer og Kim er sikker på at mange nok har Bugten i levende film liggende i private samlinger rundt om her ute. Nå vil Kim bruke publikums hjelp til å få på plass de siste klippene av Tor Bugtens liv og virke som historieforteller, lokalhistoriker og kunstmaler. For Bugtens liv var fargerikt og således vil Kim også gi farver til filmen om hverdagshelten Tor Bugten fra Melandsjø.

– Jeg har fått tak i mye råfilm, men enda er det sikkert mange som har filmklipp, historier eller annet som hører med i filmen om Tor. Ta kontakt med meg, kanskje er det nettopp ditt materiale som skal til for å legge siste brikke i puslespillet om Tor Bugten. En film om en hedersmann, sier Kim Edvin Jektvik i filmselskapet Videomagi AS.

Materiale kan sendes til tips@hitra24.no eller til Kim Edvin Jektvik i Videomagi AS.

 

 

 

Annonser

Les også