Spiren som ble sådd for 30 år siden

Stifteren Tors bursdag ble starten

Publisert: 24. juni 2018 17:29.

Del på sosiale medier:

  • 87
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Tor Bugten er for de aller fleste kjent som "Stifteren" på Hopsjø. Det hele startet med en ide da brygga var til salg på slutten av 80-tallet og spiren fikk grobunn da Tor inviterte venner og bekjente til sin egen 40-års dag i 1988 med festsal i den heller spartanske pakkhusbrygga som holdt på å falle i sjøen og Krambua som var ordnet for anledningen og da som skjenkestue. Like etter ble alle gjester spurt om å bidra med en skjerv til etableringen av Hopsjøstiftelsen,

Annonser

Starten som «ingen» trodde på

Tor var en lokalhistoriker som kjente så og så i alle i bygda, fra heimplassen sin på Melandsjø, i høyden overfor Hopsjø hadde Tor tatt vare på store deler av den gamle krambusamlinga, og der møttes ungdom for ballspilling på St. James Park. Tor hadde også et lite verksted her heime, der han drev med masse fint smedarbeid ei stund, før resultatet av mange års røyking og kols gjorde sitt til at han ikke kunne jobbe videre med det.

Her skulle det bli fest og stor stas

Da ble interessen for lokalhistoria tatt videre og ideen om å samle venner og bekjente fra et innholdsrikt liv så langt, til ei feststund på Hopsjøbrygga ble klar. Her skulle det bli fest og stor stas igjen mente Tor, som med god hjelp fra bygdas folk og nevenyttige hender fikk dekt bord i pakkhusbrygga som lå halvveis med fronten ned i sjøen. Det var klart at bygningene trengte et løft, bokstavelig talt, etter mange års forfall. Den gamle krambua, som fram til da, var benyttet som ei slags hytte for tidligere eiere, ble tatt tilbake og fylt opp med krambudisken og effekter Tor hadde tatt vare på og til selveste 40-årsdagen var det nok en gang fylt opp edle dråper i kaggene som tidligere var skjenket fra Hopsjøbrygga i de gyldne tider langt, langt tilbake i tid.

Soddsuppa som ble ordnet av bygdas drevne kokkedamer ble trillet inn på pakkhusbrygga etter at alle gjestene hadde funnet sin plass, og det første frø var sådd om tanken å få brygga tilbake på lokale hender og tilgjengelig for allmennheten. Tor mente dette kunne være en plass både for historisk kunnskap og nye aktiviteter, men folkeliv var viktig, stedet var skapt for allmuens samling mente Tor,

Stiftelsen etablert året etter

Året etter 40-årsdagen ble det kalt inn til stiftelsesmøte, etter at Tor hadde gått rundt og spurt alle gjester fra 40-årsdagen og andre bekjente om de ville være med å bidra med 2500 kroner til en ideell stiftelse som skulle  bevare restene etter det ærverdige handelsstedet Hopsjø på Melandsjø. De aller fleste sa ja, uten å tenke seg om, det var jo ikke sikkert dette gikk uansett, mente mange, men Tor sikret nok folk til at Hopsjøstiftelsen kunne stiftes i 1989, på et eget stiftelsesmøte akkurat i Krambua på Hopsjø.

Illustrasjon: Bjørn Fjeldvær

Stiftelsen sikret seg i første omgang pakkhusbrygga og krambua, og senere også andre bygninger og arbeidet med restaureringsarbeidet startet umiddelbart slik at det sommeren 1990 ble offisiell åpning av ei nyrestaurert brygge som stod fram under navnet Traktlrstedet Landstrykeren og den gamle Krambua var igjen fylt med gamle gjenstander som Tor hadde forært, og diskene igjen fylt opp for en god krambuhandel. Her inne satt Tor og tok sin rulletobakk ved bordet og sveivet på sin sveievgrammfon kjent og kjør musikk fra 78-plater som rullet rundt mens platestiften ofte måtte skiftes ut.

Se Tors krambuguiding

Tor hadde en omvisning i Krambua og i 1990 ble det gjort videoopptak av noe av det han kunne fortelle derfra. Du kan se sammendraget av disse videoene som Kim Jektvik i Videomagi har redigert sammen. I sommer kommer Kim med en ny film om Tor Bugten som skal vises under Hopsjødagene, og da får vi helt sikkert se og høre mye «nytt» materiale som aldri har vært publisert før.

 

Døde på hurtigrutetur med Ragnvald Jarl i 2001

Tor ble ingen gammel mann, han døde bare 52 år gammel, men han allerede da satt spor hos de fleste som hadde fått bekjentskap med Hopsjøbrygga, gammelbåtforeninga Nattseilerne og Hurtigrutens venner som han også var engasjert i.

Den siste reis skulle bli på hurtigruta, der han var på vei nordover fra Trondheim for å delta på et møte i Hurtigrutens venner. Slik skulle det ikke bli, han døde ombord i den gamle ærverdige hurtigruta Ragnvald Jarl, kanskje akkurat som det kunne passet Tor – uansett hvor trist det var. Pusten holdt ikke lenger, men det er mange som har minner etter stifteren, og dem er det også mange av.

 

– I minnesamværet etter Tors begravelse viste Odd Nesset frem videoklipp som var gjort av Tor dagen før han døde. I klippene ser vi Tor ta frem gitaren, sette på grammofonplater og fortelle historier, akkurat slik vi husker han best. Tor er tydelig dårlig på videoen og det er tungt for ham å både puste å prate. Det var sterke klipp, forteller Kim Jektvik som nå legger siste hånd på filmen om Tor Bugten som vil bli vist for første gang under årets Hopsjødager.

Nå kommer det en ny film om Tor

Her ser du en liten teaser på denne:

 

Annonser

Les også