Bodil Birkeland fra Hitra Gårdsmat dro ned til oste-VM i Bergen uten noen forventninger, men kan feire med hele tre GULL-medaljer for tre av sine oster lørdag kveld. Arkivfoto fra Trøndersk matfestival

- Jeg lever i et lykkeland akkurat nå

Storeslem i oste-VM: Bodil hjem med tre GULL

Publisert: 3. november 2018 22:23. Sist oppdatert: 3. november 2018 22:23

Del på sosiale medier:

  • 634
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Bodil Birkeland fra Hitra Gårdsmat reiste til oste-VM på torsdag kveld med beskjed fra mannen Yngvar om å kose seg.
- Jeg har ingen forventninger, men i år har jeg bestemt meg for å glede meg på andres vegne, sa Bodil til Hitra 24 på vei nedover til Bergen. Lørdag kveld feirer hun med god vin at hun fikk hele TRE GULL.

Annonser

– Den lykkefølelsen

Det er en overbegeistret ostedame som ringer oss lørdag kveld. Smilet og latteren sitter løst fra før hos denne vidunderlige damen fra Helgebostad, men denne kvelden kjenner vi nesten lykkefølelsen hun har gjennom telefonen.

– Jeg vant tre gull, tenk det, hele tre gull, sier Bodil som ber om å bli trodd på at dette kom helt overraskende. Det ble storeslem med våre grotteoster der vi ble tildelt gullmedalje for vår unge type, den middels modnete og den ekstra lagrede, den som vi hadde glemt igjen i ostegrotten og oppdaget var hele fem år gammel vet du sprudler Bodil over av lykke.

Torsdag fortalte hun oss om tilfeldighetenes spill der de ryddet i ostegrotten og kom over en «gjenglemt» ost som viste seg å være langt eldre enn de hadde trodd. Den var ikke fra 2016, 2015, eller 2014, men faktisk fra 2013, en fem år gammel ost som hadde ligget i optimale forhold i Bodils berømte ostegrotte på Helgebostad.

Les også: Dra nedover med fem år gammel ost til VM

– Det er helt utrolig at melkeprodukt kan utvikle seg til å bli noe så bra, og jeg har aldri smakt en så gammel ost hos oss tidligere fortalte hun på vei nedover.

På kilometervis med oster

Da hadde Hitra Gårdsmat sendt nedover flere oster i en konkurranse med hele 3472 oster. alle merket med bare et nummer. Fra Norge var det hele 58 ysteri som deltok med 175 oster, og i denne dommerutvelgelsen oppnådde Bodils grotteoster hele tre gullmedaljer.

– Det er mange medaljer som deles ut, men jeg tror ikke det er så mange ysteri som har fått tre gull for sine oster i samme bedømming forteller Bodil, som synes dette ble helt fantastisk.

– Nå sitter jeg sammen med gode venner og nyter en god vin og kjenner på lykkefølelsen dette gir meg sier en sprudlende osteprodusent fra Hitra. Dette er bare så kjempegøy, sier hun til Hitra 24.

Bodil forteller om en utrolig opplevelse under det første oste-VM som ble arrangert i Norge. Det var linet opp oster på «kilometervis» med bord og et vanvittig kaos med folk og oster oppsummerer hun selv den helt spesielle følelsen, som for henne skulle ende i lykkeland etter at alle dommere hadde gjort sine bedømmelser.

Dommerutvelgelsen

I konkurransen hadde hvert dommerpanel et utvalg på rundt 70 oster som de skulle velge en vinner på forteller Bodil. Til slutt var det 16 oster som var igjen i en superfinale, der dommerne for disse forsvarte hver enkelt ost og beskrev den nærmere overfor et stort publikum.

– Det var jo så artig at det var en norsk ost som ble kåret som verdens beste ost, sier Bodil som nettopp gleder seg over andres suksess, slik som hun tenkte da hun dro nedover.

Likevel ble det også gull og stor heder med hjem til Hitra. Hele tre av hennes Grotteoster oppnådde gull av dommerne.

– Å få gull betyr at det er en ekstrem god ost i sin klasse, så jeg er jo superfornøyd med å ha tatt storeslem her nede jubler Bodil som forklarer oss hvordan dette tildeles.

Alle ostene bedømmes ut fra fire kriterier, og det er summen av disse dommertallene som avgjør om du kan få gull, sølv eller bronse for din ost. Å få gull betyr at den er perfekt i sin klasse.

Dommerne bedømmer ostens tekstur, at den har en tiltalende lukt, ostens utseende og ikke minst ostens smak, som er den mest betydningsfulle bedømmelsen.

Bodil fikk beste bedømmelse på de tre grotteostene, ung, middels og ekstra lagret – trippel gull og storeslem vil vi kalle det. 

Dermed kan den fra før så prisbelønte osteprodusenten fra Helgebostad fylle kofferten med nye gull og henge på veggen når hun kommer hjem til osteutsalget sitt på Helgebostad.

Vi sier tre ganger hurra for Bodil og alle hennes gode hjelpere. Dere setter virkelig Hitra på kartet.

Arkivfoto fra Trøndersk matfestival

Annonser

Les også