Tirsdag kunne Sverre Johansen hos Dalpro gladelig ta imot meldingen om at de hadde nådd helt til finalen i Det Norske Måltid, atter en gang. Imponerende av den lokale matvareprodusenten.

Helt i norgestoppen

To Hitrabedrifter i finalen på «Det norske Måltid»

Publisert: 25. september 2019 10:13.

Del på sosiale medier:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Print Friendly, PDF & Email

Etter at over 300 produkter fra landets mange mat- og drikkeleverandører har konkurrert i fire ulike delfinaler om landets beste produkter i "Det norske Måltid" har to bedrifter fra Hitra klatret helt til topps og skal delta i de store finalen om årets produkt innenfor sin kategori. Finalen går av stabelen i Stavanger 10. januar neste år.

Annonser

Det er knivskarp konkurranse om å komme til finalen, og før de utvalgte produktene kommer så langt er de gjennom fire ulike delfinaler. Fra Frøya deltok Garnvik Røkeri og Frøya Bryggeri og fra Hitra deltok Dalpro og Hitramat i ulike kategorier. Hitramat gikk videre til finalen i klasse årets sjømatprodukt, etter den første delfinalen i Oslo med sine håndrensede krabbeskjell. Tirsdag gikk den siste delfinalen av stabelen i Utskarpen i Nordland, og her deltok Dalpro med sitt varmrøkte lammelår som også ble plukket ut til den store finalen. Ingen av frøyabedriftene gikk videre til finalen i år.

Det er 12. året på rad kåringen av norges fremste matprodusenter kåres gjennom «Det Norske Måltid»

Årets foredlete kjøttprodukt

Dagen startet med smaken av nydelige oster fra hele landet, etterfulgt av to kategorier med kjøtt. Finalistene i ost og kjøtt naturell ble klare, etter timer med dommerarbeid hvor juryen var enige om at nivået blant delfinalistene var av ypperste kvalitet. Da Årets kjøtt foredlet ble servert juryen og resultatene forelå, ble diskusjonen om hvem som skulle gå videre veldig spennende.

– Norge har mange dyktige produsenter av foredlede kjøttprodukter, og dette har også  i en årrekke gjenspeilet seg i Det Norske Måltid. Kategorien er innholdsrik, med stort spenn i produkttyper og produsenter, og konkurransen er knivskarp. Kvaliteten på de deltakende produktene her i dag er meget høy. En enstemmig jury vedtok derfor at vi sender fire finalister videre.  Det var så tett i toppen, at vi dommerne valgte at de alle skal få den oppmerksomheten de fortjener, sier Einar Risvik, fra Nofima, som er hoveddommer i Det Norske Måltid.

Her kom vekstbedriften Dalpro videre i det eksklusive selskapet med varmrøkt lammelår av villsau.

De fire finalistene i klassen for årets foredlete kjøttprodukt ble:

 • Varmrøkt lammelår av villsau fra Dalpro Gårdsmat, Hitra og Trøndelag
 • Jæren Smak Midsummer pølse fra Slakter A. Idsøe, Rogaland
 • TIND Marinert lammelår fra Grilstad, Trøndelag
 • ASK fenalår fra ASK gård foredling, Buskerud

Årets sjømat

I den første delfinalen i Oslo konkurrerte Hitramat i klassen Årets sjømat.  Her gikk Hitramats produkt håndrensede krabbeskjell helt til finalen, som arrangeres i Stavanger den 10. januar. Det Norske måltid har blitt den mest betydningsfulle kåringen av norske matprodukter.

– Når smak er vurdert blir identitet, emballasje, lokal forankring og historiefortelling tatt med i vurderingen. Vi skulle gjerne sendt flere til finalen, for nivået og kvaliteten er høy, men vi må velge topp tre. Da er det bra at alle dem som går ut av konkurransen, får en skriftlig tilbakemelding fra oss i juryen på produktet sitt, sier dagens juryleder Trine Sandberg, kokebokforfatter/ trinesmatblogg.no etter denne delfinalerunden.

– I dag fortjener vi å være litt stolte, skriver Hitramat på sin facebookside like etter at nyheten ble kjent.

Finalister Årets sjømat:

 • Fersk, kokt sjøkreps fra Høgsfjorden,  Domstein avd. Stavanger, Rogaland
 • Lysingfilet, Reinhartsen, Vest-Agder
 • Håndrenset krabbeskjell,  Hitramat, Trøndelag

Vi gratulerer begge «våre» to finalister og ønsker lykke til med finaledeltakelsen i Stavanger 10. januar neste år.

 

Annonser

Les også