[fvplayer src=»https://www.youtube.com/watch?v=gaxGuU6XVrk&feature=youtu.be» splash=»https://www.youtube.com/watch?v=gaxGuU6XVrk&feature=youtu.be»]

Filmen om stifteren Tor Bugten er klar for premiere under Hopsjødagene 2018

Torsdag kommer filmen om Tor

Publisert: 16. juli 2018 16:30. Sist oppdatert: 17. juli 2018 9:08

Del på sosiale medier:

  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Torsdag kveld går teppet til side og de første levende bilder av stifteren Tor Bugten glir over lerretet. Premieren finner sted under Hopsjødagene, og det på stifterens egen aften. Det er Kim Edwin Jektvik som er produsent og regissør i dokumentarfilmen om antihelten fra samme grend som filmskaperen selv.

Annonser

Stifterens egne dager

Torsdag ettermiddag er det Stifterens aften på Hopsjøbrygga og premiere på dokumentarfilmen om stifteren selv, Tor Bugten. Det er Kim Edwin Jektvik som er produsent og regissør på dokumentarfilmen om Tor,  mannen som var som lim i grenda Melandsjøen. Han har samlet inn og digitalisert videomateriale og fotomateriale helt siden Tor Bugten døde for nå 17 år siden og enda helt frem til det siste har det dukket opp en og annen godbit som har kommet dokumentaren til gode. Tor Bugten var en skikkelse som kastet farve rundt seg i livet og mange har nok både minner, bilder og gode historier om ham. Videoklipp var det også en hel del av og det er derfor travelt innspurt enda hos firmaet Videomagi, bare dager før premiere. 

– Det har kommet til klipp hele tiden, så prosessen har vært nøysom og nitidig. Nå nylig kom jeg blant annet over noen videoklipp fra tiden han var på tur i Sør-Georgia, en gave Tor fikk i femti-års bursdagsgave av Stiftelsen. Enda klippes de siste små biter sammen, før det torsdag er premiere på selveste «Stifterens Aften.» Tors egen kveld, sier Kim til avisa Hitra 24.

PREMIERE TORSDAG: Filmskaper Kim Jektvik er fra Melandsjø og har drevet med video hele sitt liv. Kim er nå bosatt i Trondheim hvor han eier og driver firmaet Videomagi. Kim er en dyktig fotograf og det skal derfor bli spennende å se hans hittil mest tidkrevende, samt personlige dokumentar om Stifteren Tor Bugten. Her under opptakene til Hitra 24´s videoserie»Levd Liv»

Stifteren Tor Bugten

Arbeidet har vært svært tidkrevende, for Kim har foretatt 17-18 videointervju, som med stor presisjon og kunstnerisk innlevelse er flettet sammen med gamle foto, arkivklipp og mange små og store gullkorn. Gullkorn av noen videoklipp der Tor medvirker tidvis foran, og tidvis bak kamera. Filmen tar for seg hele Tor Bugtens 52 årige liv, men de fleste filmklipp er hentet fra tiden etter at Tor reddet Hopsjøbrygga.

– Det blir ekstra spesielt å skulle vise premieren på stifterens egen aften, kvelden under Hopsjødagene da vi minnes Tor som aller mest. Hopsjødagene var årets høytid for han, og det har hele tiden vært meningen at filmen skulle ha premiere nettopp da, legger filmskaper Jektvik til og stemmen brister litt med det samme.

 

Ingen forskjell på hverken hertug eller trell

For på mange vis har dette vært en spesiell film å lage. Ikke bare for Kim, som vokste opp med Tor som nærmeste nabo, men også for mange av de medvirkende folka fra grenda. For på disse klippene får man også se glimt av en rekke sambygdinger, og mange av disse har gått bort siden opptakene ble gjort. Dette vil derfor bli en minneverdig film, der de som ikke kjente Tor vil få bli kjent med stifteren Tor Bugten, en stor kar med et stort hjerte.

For de som kjente han er det duket for et hjertelig gjensyn med en kjent skikkelse. En hederskar som duvet godt i terrenget, som røykte tykke røyker med rulletobakk, og som på unikt vis ga omsorg for de rundt seg, «som ikke gjorde forskjell på hverken hertug eller trell.»For Tor var vi alle likemenn og i over en time får vi helt sikkert mange gode minner.

– Filmen vil ha premiere på Stifterens aften, førstkommende Torsdag 19. juli under årets Hopsjødager 2018. Billettinntektene vil uavkortet gå til Hopsjø Kyst og kultursenter, som er forlengelsen av Hopsjøstiftelsen,  med folket fra grenda som trodde på Tor, og som ville være med han å redde det gamle ærverdige handelsstedet. Vel møtt til forestilling og til mange gode minner, sier filmskaper Kim Jektvik i Videomagi. 

 

Annonser

Les også