Bak: Nicole Marie Jobotn, Markus Kaasbøll, Mathias Wraalsen Herfjord, Edvard Møllen Ulvan, Erlend Broholm, Emilie Sæther-Aagesen, Nojus Ulida, Sara Alexandra Sæther, Isak Berg Lervik, Odin Wingan, Kaia Johansen Trønnes Fremst: Jenny Berge Nordbotn, Storm Leopold Sæther, Simone Bjørstad-Jørgensen, Johanne Berge Nordbotn, Sigrid Aukan, Mali Akseth

Knarrlagsund oppvekstsenter med demokratiprosjekt

– Valgte barnas ordfører og overrakte eget ordførerkjede til Erlend

Publisert: 1. oktober 2019 15:36.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

- Alle ordførere må ha et ordførerkjede og her har alle barna i 4. og 5. klasse lagt ned en kjempeinnsats for å lage et staselig og flott kjede som du skal få som "barnas ordfører" fortalte lærer Marit Tranås på Knarrlagsund oppvekstsenter da de skulle utnevne sin egen ordfører. Erlend Broholm var den som kunne motta kjedet og det syntes han var stor stas.
- Dette var stor stas og jeg skjønner dere har lagt ned mye arbeid for å få til et så fint kjede, sa en imponert lokalpolitiker som mottok høstens første ordførerkjede.

Annonser

En del av et demokratiprosjekt

Knarrlagsund oppvekstsenter har 41 elever. I 4. og 5. klasse har de etter skolestarten i høst jobbet med valg og demokrati, og funnet ut av hva det betyr å velge de som skal bestemme og hva de mener er viktig sjøl. Dette er et prosjekt som er utarbeidet av UNICEF og de 18 elevene i de to klassene har sjekket valgprogram og tenkt på hva som betyr noe for dem. Det har vært en spennende og innholdsrik oppgave forteller lærer Marit Tranås og Tone Landrø Jørgensen som har samarbeidet med skoleelevene de siste ukene.

Lærer Marit Tranås, elev Mathias Wraalsen Herfjord og lærer Tone Landrø Jørgensen i det klassen skal velge hvilket ordførerkjede de skal gi «Barnas ordfører»

– En del av prosjektet har vært å lære at vi kan ha ulike meninger og at det er lov, forteller Marit. I tillegg har vi snakket og hørt om de voksnes valg, samt at ungene selv har hatt sitt eget valg, der de skulle velge det vi kaller for «barnas ordfører». Og da må vi jo ha et ordførerkjede som kan deles ut når ordføreren kommer, forteller Marit stolt over å kunne vise fram fire ulike kjeder som elevene har laget og ett av dem skal velges ut av klassen før den nyvalgte ordføreren dukker opp noen timer seinere.

Isak Berg Lervik hadde tegnet skissen som elevene skulle bruke som underlag når de skulle lage ordførerkjedet

Først har hele klassen tegnet og laget noen skisser på hvordan et slikt kjede bør se ut, og her var det Isak Berg Lervik som hadde vinnerutkastet. Det var klassen som stemte over alle forslagene, og i og med at det var et hemmelig valg vet ingen hvem som stemte på hva, men til slutt stod de igjen med ett forslag som fire grupper i klassene skulle lage ferdig sine ordførerkjeder, der ett til slutt skulle velges og overrekkes til den nyvalgte «barnas ordfører».

De resterende tre ordførerkjedene skal auksjoneres ut på en basar på skolen seinere. Så da er det mulig for den som ikke har fått noe slikt kjede til å møte opp for å se om de kan sikre seg et flott og gjevt «smykke» som det er blitt.

Ordførerkjede 1 (fra venstre) var laget av: Isak Berg Lervik, Sara Alexandra Sæther, Nojus Ulida, Jenny Berge Nordbotn. Ordførerkjede 2 var laget av: Mali Akseth, Emilie Sæther, Simone Bjørstad-Jørgensen, Odin Wingan. Ordførerkjede som vant var laget av: Markus Kaasbøll, Johanne Berge Nordbotn, Storm Leopold Sæther, Edvard Møllen Ulvan, Sigrid Aukan og ordførerkjede 4 var laget av: Kaia Johansen Trønnes, Mathias Wraalsen Herfjord, Snorre Arnø Fjeldvær, Nicole Marie Jobotn, Jacob Johannes Eriksen-Støen

– Ungene har funnet ut hva som de forbinder Hitra med og lagt inn det som symboler på kjedet, og her finner du både en hjort og en måse fra kysten, samt mange kors fordi de mente vi hadde mange kirker. De har laget det i ulike materialer og brukt mye arbeid for å komme fram til alle de fine resultatene forteller faglærer Tone Landrø Jørgensen.

Emilie Sæther-Aagesen, Mali Akseth, Edvard Møllen Ulvan, Odin Wingan, Johanne Berge Nordbotn, Simone Bjørstad-Jørgensen viser stolt fram hva de ulike gruppene har jobbet med.

Kjørte fra byen for å få det flotte kjedet

I et hemmelig valg der alle elevene deltok i klassen, var det Erlend Broholm som vant, og dermed erklært som barnas ordfører på Knarrlagsund. Kanskje ikke så dumt, da Erlend som nyvalgt kommunestyremedlem i høst også er blant de yngste folkevalgte og dermed skulle ha førstehånds kunnskap om barnas ønsker og tanker for hva de legger vekt på. I tillegg studerer Erlend i år i byen, da han skal bli lærer, og når han fikk vite at det var akkurat han som ble valgt var det en stolt «ordfører» som så frem til å komme til skolen for å motta beviset på at de hadde valgt akkurat han. Med skolegang i byen, måtte han ta bilen for å komme seg utover til rett tid, og med en lang kjøretur bak seg kom det til slutt en spent lokalpolitiker for å høre om prosjektet og sette en ekstra stas på dagen for ungene.

Det var en engasjert klasse den nyvalgte ordføreren kunne møte. Bord bak: Sigrid Aukan, Storm Leopold Sæther, Snorre Arnø Fjeldvær, Odin Wingan, Markus Kaasbøll, Edvard Møllen Ulvan
Lærer Lisa Pedersen Haugen, lærer Eirin Slupphaug, lærer Anniken Vassdal Skare og den nyvalgte «Barnas ordfører» Erlend Broholm
Bord fremst: Nojus Ulida og Sara Alexandra Sæther

Som ved alle slike anledninger var det en høytidsstund i klasserommet da Erlend endelig dukket opp, litt forsinket, da det var så mange som kjørte i kø utover fortalte han.

Kontaktærer Lisa Pedersen Haugen som har fulgt klassen sammen med de andre lærerne hadde sin siste skoledag da utnevnelsen skulle skje, da hun snart skal bli mamma til sitt første barn og dermed vil være borte det meste at dette skoleåret. Men hun kunne fortelle Erlend om engasjerte elever som hadde snakket mye om hva som betyr for dem.

Markus Kaasbøll, Johanne Berge Nordbotn, Storm Leopold Sæther, Edvard Møllen Ulvan og Sigrid Aukan fikk æren av å tildele Erlend Broholm det fine ordførerkjedet de hadde laget.

– Vi har lært at det er viktig å kunne si meningen sin, samtidig som at vi kan være uenig uten å være uvenner, forteller Lisa i det hun spør elevene om de kan fortelle «Barnas ordfører» Erlend om hva de synes var viktig for seg i Knarrlagsundet.

– Vi synes det er viktig at vi får en trygg skolevei, for bilene kjører alt for fort forbi her, kommer det fra en av elevene.

– Det er viktig at vi tenker på miljøet og sørger for at det skal være godt å bo her, kommer det fra en annen.

– Også må vi få bedre veg til Selvågan, kommer det fra den tredje.

Alle viktige spørsmål som opptar ungene i nærmiljøet, og akkurat i dag kunne de også fortelle Erlend at skolemåltidet var kjekke saker. Like før han kom hadde de spist både brødskive og tomatsuppe som gikk ned på høykant, og tidligere på morran hadde de fått havregrøt.

Odin Wingan, Markus Kaasbøll og Edvard Møllen Ulvan
Lærerne Eirin Slupphaug og Anniken Vassdal Skare bakerst

Imponert over innsatsen

Gruppa som vant konkurransen om hvilket ordførerkjede Erlend skulle motta, hadde stolt samlet seg foran i klasserommet der den nyvalgte «Barnas ordfører» kunne motta det flotte kjedet. Selv var Erlend klar på at dette nok var mye bedre enn det den vanlige ordføreren på Hitra ville få, så kanskje ville ordfører Ole Haugen bli aldri så lite misunnelig på det fine kjedet han hadde fått denne dagen.

Erlend Broholm fikk et fint ordførerkjede som «ungdommens ordfører» på Knarrlagsund oppvekstsenter

– Jeg ser dere har lagt ned mye arbeid på dette, og det var både fine farger og gode symboler på hva dere forbinder med Hitra. Ellers har det vært artig å høre hva dere er opptatt av og så må jeg vel bare si at dere bare må spørre meg hvis dere skal få gjort noe så skal jeg prøve å ordne det nærmest lovte Erlend like etter overrekkelsen, det forplikter jo å være «Barnas ordfører» kunne den nyutnevnte ordføreren si, bare dager før Hitras neste ordfører skal velges i kommunestyret.

Erlend Broholm er i høst valgt inn som representant i det nye kommunestyret på Hitra som SVs eneste faste medlem, men når alle de andre 24 kommunestyremedlemmene  møtes og skal utnevne Hitras ordfører for fire nye år, kan det hende Erlend stiller opp med sitt eget ordførerkjede fra Knarrlagsund som nyvalgt «Barnas ordfører».

– Jeg synes nesten dette er mye finere enn det ordføreren på Hitra skal ha på seg, så jeg tro kanskje Ole Haugen blir aldri så lite misunnelig på meg, fortalte Erlend ungene. For ingenting er vel bedre å være enn ungenes egen ordfører sa han stolt til de som hadde valgt han som sin egen ordfører for barna.

Ulikt andre kommunestyrer og ordførere mente alle ungene at de kunne ha et litt mindre alvorlig bilde sammen med ordføreren enn det den ordentlige ordføreren brukte sammen med kommunestyret sitt.  Bak: Nicole Marie Jobotn, Markus Kaasbøll, Mathias Wraalsen Herfjord, Edvard Møllen Ulvan, Erlend Broholm, Emilie Sæther-Aagesen, Nojus Ulida, Sara Alexandra Sæther, Isak Berg Lervik, Odin Wingan, Kaia Johansen Trønnes
Fremst: Jenny Berge Nordbotn, Storm Leopold Sæther, Snorre Arnø Fjeldvær, Simone Bjørstad-Jørgensen, Johanne Berge Nordbotn, Sigrid Aukan, Mali Akseth

Og tradisjonen tro som de fleste kommunestyrer gjør når de er valgt ble det klassebilde sammen med den nye ordføreren i sentrum og med de viktigste velgerne rundt seg – og selvfølgelig ikke stivt og oppstilt, men med grimaser og ulike uttrykk, akkurat slik vi er alle sammen, ulike, men unike.

Annonser

Les også