Hvalstasjonen på Hestnes og Hopsjø Preserving prøvde å lage en verdenssuksess med hvalkjøttprodukt for det amerikanske markedet.

Hva var det som gikk galt?

Verdensartikkelen fra Hitra som aldri slo gjennom

Publisert: 17. januar 2019 9:19.

Del på sosiale medier:

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Hans Jakob Farstad ved Kystmuseet jobber med å lete fram historisk materiale fra hermetikkindustrien på Hitra og Frøya. I forbindelse med hvalfangsteventyret her ute har han funnet noen spennende etiketter og historier fra tiden da Gjølberg skulle skape verdenssuksess med eksport av hermetisert hvalkjøtt til USA. Men slik skulle det ikke ende, les hele den kuriose historien her.

Annonser

– Så velsmakende at de trodde det var hjortekjøtt

I Adresseavisen 11. august 1949 kunne en lese følgende «Hopsjø Preservering på Hitra har en begynt nedleggingen av helt nytt produkt av hvalkjøtt. Ved en rekke eksperimenter har en kommet fram til et delikat smørbrødpålegg som en har håp om skal bli en verdensartikkel. De prøvene som er framstilt er så utmerkede at uinnvidde ikke kan ane at det er hvalkjøtt en spiser.»

Dette nye produktet som skulle produseres på Hopsjø Preservering var ifølge Adresseavisen så velsmakende at journalisten først trodde det var hjortekjøtt. Røkt hvalkjøtt i olivenolje var tenkt som en eksportartikkel, og det var først å fremst det amerikanske markedet som direktør Gjølberg hadde sett for seg . Slik skulle det derimot ikke gå.

Etiketten til Lettrøkt hvalkjøtt fra Hitra Canning. Dette trodde man skulle bli et verdensprodukt, men slik gikk det ikke. Innsamlet av Geir Sæther.

 

Emballasjen ga problemer

Problemet lå ikke i produktet, men i emballasjen. I årene etter krigen var det fortsatt mangel på materiale til emballasje, og Hopsjø Preserving prøvde derfor å legge ned sin kommende verdensartikkel i aluminiums bokser. Problemet med aluminium er at når boksene dampes i autoklaven kommer varmen for hurtig, som gjør hermetiseringsprosessen unøyaktig. I Hopsjøs tilfelle manglet boksene også stållegering, noe som førte til en svært svak fals. Kom det luft inn i boksen begynte innholdet å forderve, samtidig som boksene begynte å ese . En kan tenke seg synet de amerikanske importørene fikk da de åpnet kassene fra Hitra med fordervet hvalkjøtt og oppsvulmende bokser.

Det ble aldri den store verdensartikkelen som Gjølberg hadde sett for seg. Produktet må nok ha mistet tillit hos importørene og forbrukerne, og etter hvert ble det også vanskeligere å finne råstoff.  Hvalkjøtt ble vanskeligere og vanskeligere å oppdrive.

 

Les også