I oktober 2018 kunne lokalpolitikere fra Hitra motta en sjekk på fjorårets tildeling fra Havbruksfondet.

Vil gjøre endringer på inntektsfordelingen av Havbruksfondet

Publisert: 14. august 2019 13:44.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Inntekter for oppdrettsanlegg som krysser kommunegrensene, bør deles proporsjonalt med anleggenes areal i hver av kommunene, mener regjeringen. Nå sender de ut forslaget på høring. I 2018 fikk Hitra 61,5 millioner fra Havbruksfondet av en pott på 2,7 milliarder. I høst fordeles restpotten og vi får vite om region Midt kommer inn under en fargesone som får økning av oppdrettsvolum i 2020.

Annonser

I dag er det bare én av kommunene hvor oppdrettsanleggene ligger, som får penger fra fondet. Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet vil endringene som foreslås, berøre 20 kommuner. Slik som situasjonen er i dag vil hverken Hitra eller Frøya bli berørt av en endring.

Fondet ble opprettet i 2016 for å ivareta hensynet til kommuner som tilrettelegger for oppdrettsnæringen. Inntektene i fondet kommer fra tildeling av nye områder for havbruk, og 20 prosent av inntektene går til staten mens 80 prosent går til kommunene.

I fjor delte fondet ut 2,7 milliarder kroner fordelt på 164 kommuner og ti fylkeskommuner. Av denne potten fikk Frøya hele 103 millioner, Hitra 61,5 millioner og Snillfjord nesten 23 millioner.  For 2019 utbetales det rundt 450 millioner kroner, og slik fordelingsnøkkelen og volum er i dag vil det drysse noen kroner på kommunene i år også. Ut fra årets tall kan Frøya få rundt 17 millioner, Hitra 10 og Snillfjord i underkant av 2 millioner.

– Utbetaling vil skje rundt oktober – november i år sier statsekretær Roy Angelvik i Fiskeridepartementet.

En ny runde med fargeinndeling av vekstområder i Norge vil skje rundt november i år og da legges det opp til en ny auksjonsrunde i starten av 2020, opplyser Angelvik. Ved forrige vekstrunde var det ingen økning av biomasse i vår region og spenningen dreier seg nå om dette området havner under et område som får tildelt ny vekst. Hvis så skjer vil nok flere av aktørene sikre seg nye volumer.

Frist for høringsinnspill på endringer i fordelingsnøkkelen i Havbruksfondet er 23. september.

Annonser

Les også